Update 2013-07-29
Rasklubb: Svenska Klein och Mittelspitzklubben
Specialklubb: Svenska Spets- och Urhundklubben
Tandkräm och tandborste eller endast tandborste
Det är mycket nyttigt att hunden får tugga på tuggben, så att tandkött och tänder får välbehövlig "motion" med kanske en frestande tuggboll och gott tuggben
Är väldigt viktigt, särskilt för en växande hund.
Se till att din hund har en särskild plats där den får vara ifred för att vila.
Vad behöver man för redskap till vännens pälsvård Och hur gör man ?
◾En dubbelsidig borste med metallpiggar och naturborst
◾En liten karda
◾En dubbelkam för att reda ut tovor
◾Liten sax till bland annat tassarna
◾Fästingkroken O'Tom
◾Ta bort eventuella fästingar snabbt. Detta verktyg är i särklass det bästa!!
◾Ett schampo av god kvalitet, blir drygt och skyddar din hunds hud mot uttorkning
◾Handdukar och en fön / hårtork
Varje vecka ska det vara klovård
Klorna skall klippas regelbundet. Har man slarvat och klorna blivit för långa är det inte säkert att man utan vidare kan klippa klorna kort på en gång.
Som de flesta vet finns det ett blodkärl i klon s k pulpan. Om du låter klon växa så växer även pulpan med. Har du slarvat med kloklippningen så kan det ta veckor att få ner klon kort igen, men det går.
Varje gång du klipper klon se då till att klippa så nära inpå pulpan som möjligt utan att det blöder, då drar sig pulpan bakåt och klon går för varje gång att få kortare.
Börja alltid med en ljus klo om du är osäker, då ser du exakt hur långt du kan klippa eftersom blodkärlet syns på den ljusa klon. Klorna på baktassarna är oftast kortare än framtassens klor.
Råkar du ändå klippa i pulpan så att det börjar blöda så ta det framförallt lugnt. Blöder det inte allt för mycket så klipp färdigt alla klorna innan du tar hand om den skadade klon.
Tänk på att det är din reaktion på händelsen som ger hunden en positiv eller negativ upplevelse. Behåller du dig lugn förblir även hunden det.
Maten är viktig !!
Köp den mat din hunds uppfödare har rekommenderat!
Att röra sig tillsammans är både roligt och nödvändigt ..
Halsband i storlek 30-35 cm blir lagom för de flesta
och ett koppel
Hundpåsar att plocka upp med, gör dina medmänniskor gladare
Pälsvård
Öronvården
Klovård
Mat
Motion
Tandvård
Vila
Hälsokontroll hos veterinären
Årliga vaccinationer
Viktigt med öron!
Ta som vana att lätt rengöra dem varje vecka. Använd öronrengöring UTAN alkohol. Allt för mycket petande i öronen kan har motsatt effekt, det stimulerar vaxbildning tex.
Alla hundraser behöver öronvård mer eller mindre. Dock krävs det lite extra vård och omtanke för att inte få problem. Problemen kan slutligen ta formen av öroninflammationer som i sin tur kan bli permanenta och därigenom orsaka hunden lidande och även påverka hörseln.
Det är dock inte svårt att hålla efter öronen rätt.
I början kommer kanske din lilla valp att ha brunt sekret i örat. Det är som regel öronvax och du ska inte ideligen torka bort det för då stimulerar du det hela och det kommer bara mer. Ca var 5-6:e vecka kan du dock torka rent. Är det bara lite kan du ta tex Öronrent / Epiotic som är utan alkohol (finns på Apoteket och hos veterinären) Du kan tvätta med detta medel som är speciellt gjort för hundar. Här droppar medlet så djupt ner i örat man kan komma. Sedan masserar man örat en stund och torkar sedan bort det som har lösts upp med bomull.
Till de små vecken i ytterörat kan du använda Topz bomullspinnar
Eventuellt kan man låta medlet verkar några timmar/över natten innan man torkar ur, och är det riktigt mycket kan man upprepa det hela igen några dagar i följd. Denna kur motverkar många begynnande öroninflammationer och löser också upp vax som kan påverkar hörseln.
Om hunden inte har något brunt sekret i örat men är mycket röd i ytterörat och irriterad kan det vara svamp. Prova några av de medel mot fotsvamp som finns på Apoteket (puderform brukar fungera bäst).
Annat i förebyggande syfte att tänka på är att om hunden badar mycket ska man torka ur öronen efteråt och helst inte låta hunden gå och lägga sig på våta öron. Försök åtminstone att torka dem torra med en handduk e dyl.
Om det nu trots dina omsorger skulle visa sig att öronen börjar lukta extremt illa eller om hunden håller huvudet på sned och ruskar mycket på det så finns det anledning att misstänka öroninflammation. Då måste du omgående kontakta veterinär för att få örondroppar. Du får inte låta hunden gå med detta eftersom det kan påverka hörseln permament.
Det är viktigt att du fullföljer den hela medicinkuren du får hos veterinären och inte slutar droppa så fort öronen verkar bättre. Om öronen inte blir bra efter en kur eller om det kommer tillbaka kort tid efteråt så ska du inte ge dig utan be veterinären göra en odling för att se om det är svamp eller bakterier och av vilken sort. Det finns olika droppar mot olika slags åkommor och man ska inte hålla på att behandla i blindo.
Regelbundna hälsokontroller är ett måste, så se till att ha en bra veterinär i närheten.
Kom ihåg regelbundna vaccinationer.
Om du ska resa med din hund, kontrollera vilka regler somm gäller t. ex då du reser utanför Sverige.
Ha alltid din hund försäkrad. Det finns flera försäkringsbolag för din hund, så välj det bolag du tycker passar dig bäst.
Mat, vila, motion, pälsvård, klovård och tandvård är bara förnamnet på vad som kommer att uppta din tid med hunden.
Att umgås med sin hund vid vardags-skötseln ger dig så mycket; kärlek, värme, uppskattning och många glada fniss.Genomgången varje vecka av päls, hud, öron mm blir den mys-stund som ger harmoni och bra rutiner för din lilla hund
Här får du lite tips som kan underlätta vardagen för dig som ansvarstagande hundägare. Om hunden är van vid att stunden på bordet men halkmatta under, är det mysigaste som finns, blir tex veterinärbesöket ett trevligt tillfälle för din hund.
Att regelbundet låta hälsoundersöka sin hund är alltid att rekommendera. En hälsokoll per år är lagom.
Läs om mycket viktiga fakta för din hunds hälsa och liv >>>